2008 / 2009


Aj sezónu 2008 - 2009 sme začali súťažou Budapest Open v Maďarsku - 28.9.2008. Tentoraz sa nám podarilo poslať až troch reprezentantov: D. Kissovú, P. Dziaka a D. Benka. Okrem toho sa náš Sensei (I. Bácskai) zúčastnil štvordňového kurzu rozhodcov EKF. I keď sme vo veľkej konkurencii neuspeli, skúsenosti sme nabrali. Ani sa nie je veľmi čo diviť, veď súťaž trvala od rána (odchod autobusu o 4:30 hod.) do neskorého večera (príchod o 23:30 hod.). Ešteže náš Sensei dal našim pretekárov na pondelok ospravedlnenku :o)


    Hneď ďalší víkend 4.11.2008 sme zorganizovali už 5. ročník súťaže JUGO CUP pre všetky kluby VÚKABU. Novinkou bol pilotný projekt Žiackej ligy VÚKABU, ktorá by mala mať min. 3 kolá a na záver vyhodnotenie najúspešnejšieho klubu a pretekárov v žiackych kategóriách. Súťaže sa zúčastnilo 185 pretekárov zo 16-tich klubov. Náš klub pod vedením kaučov: J. Evelley, M. Mariščáková a K. Mašlonková reprezentovalo 20 pretekárov a dvaja rozhodcovia: J. Sedláček a R. Šula. V silnej konkurencii zlatý pohár vyhralo družstvo KK Kretovič Košice pred KK Katsudo Sabinov a KK Union Košice. Z našich pretekárov sa umiestnili títo:

 

ml.žiačky pokr. +40kg

 

Dominika

 

Kissová

 

1

ml.žiaci zač. -40kg

 

Jakub

 

Sedláček

 

2

dorci -60kg

 

Šimon

 

Forrai

 

2

kata ml.žiačky pokr.

 

Dominika

 

Kissová

 

2

kata dr. žiačky

 

Radka

 

Radiová

 

3

kata dr. žiačky

 

Zuzana

 

Forraiová

 

3

kata dorci

 

Šimon

 

Forrai

 

3

kata dr. žiačky

 

Dominika

 

Kissová

 

3

dr. žiačky BRH

 

Zuzana

 

Forraiová

 

3

dr. žiačky BRH

 

Dominika

 

Kissová

 

3

dr. žiačky BRH

 

Radka

 

Radiová

 

3

kata dr. žiaci

 

Peter

 

Zeleňák

 

4

kata dr. žiaci

 

Martin

 

Baňas

 

4

kata dr. žiaci

 

Adam

 

Redaj

 

4

chlapci zač. +30kg

 

Martin

 

Baňas

 

4

!!! Gratulujeme !!!

Poďakovanie však patrí všetkých, ktorí sa súťaže zúčastnili či už ako pretekári, rozhodcovia alebo pomocníci. Fotky zo súťaže nájdete aj na http://www.ulozisko.sk/92789/JUGO-CUP.rar .


    Ako inak, ďalšia súťaž sa konala na ZŠ Belehradská v Košiciach dňa 11.10.2008. Akoby sa so súťažami roztrhlo vrece. Ale táto bola nanajvýš dôležitá, veď to boli Majstrovstvá VÚKABU kadetov a juniorov. Tu sme nastúpili už s menej početnou výpravou: M. Mariščáková, Š. Forrai, J. Garbera a R. Lastomírsky. Všetci postúpili na MSR, ale vyzdvihnúť musíme najmä novopečeného

MAJSTRA KRAJA - Jána GARBERU,

ktorý si svojím excelentným Mawaši geri vybojoval zlato. pochváliť však musíme aj Šimona Forraia, ktorý po dlhšej prestávke zabojoval a skončil v ťažkej a dobre obsadenej kategórii tretí. A tu sú výsledky:

Ján Garbera kumite juniori -76 kg 1. miesto
Roman Lastomírsky kumite juniori + 76 kg 3. miesto
Šimon Forrai kumite kadeti -63 kg 3. miesto
Martina Mariščáková kumite juniorky +60 kg 3. miesto

 


    Ďalšia súťaž - 1. kolo Slovenského pohára žiakov v Žiline sa uskutočnilo 18.10.2008. Našu výpravu v zložení: Martin Baňas, Peter Zeleňák, Dominik Benko, Patrik Dziak, Dominik Bodnár, Dominika Kissová a Jakub Kiss viedli pán tréner Jožko Sedláček a jeho asistentka Maťa Mariščáková. Ako divák a psychická podpora sa zúčastnil aj p. Baňas senior :o) Na prekvapenie nás všetkých sa najlepšie umiestnil Peťko Zeleňák, ktorý obsadil vo svojej váhe (kumite chlapci +32 kg) vynikajúce druhé miesto. Držíme mu palce aj v ďalších kolách a samozrejme aj ostatným ...


    Na Valnom zhromaždení VÚKABU dňa 19.10.2008, ktoré sa konalo v Košiciach, bol shcválený náš pán tréner "Jožko" Sedláček za skúšobného komisára 3. triedy. A to znamená, že beda tým, čo by sa chceli na páskovaní flákať ... už si pri najbližšom páskovaní na Vás dajú pozor traja ! Samozrejme nášmu trénerovi gratulujeme a želáme dobré oko a "milosrdné" srdce pri hodnotení našich výkonov.


    V dňoch 7. - 9.11.2008 sa zapotili naši starší kamaráti - nad 18 rokov, ktorí sa zúčastnili kurzu rozhodcov. Na záver trojdňového kurzu všetci úspešne absolvovali záverečné ústne skúšky a test z pravidiel rozhodovania a stali sa tak členmi rozhodcovského zboru VÚKABU. Menovite blahoželáme k zisku 3. rozhodcovskej triedy sl. Mati Mariščákovej a Mgr. Otke Plencnerovej (ktoré boli mimochodom vyhlásené za najlepšie z celého kurzu), ďalej Ing. Jožkovi Radimu a Marekovi Horníkovi. Nedá sa nespomenúť, že sa kurzu zúčastnil aj náš pán tréner Jožko Sedláček, ktorý si zvyšoval kvalifikáciu na 2. triedu ... tento však bude musieť absolvovať aj praktické skúšky na súťaži. Jemu držíme palce a ostatným gratulujeme. Oss !!!


    Trochu netradične - v nedeľu 16.11.2008 sa uskutočnilo 2. kolo žiackej ligy pod názvom Prešovský pohár. Samozrejme, naši pretekári tam nechýbali a pozbierali aj pár medailí. Z celkového počtu 20 zúčastnených sme domov doniesli 12 medailí a 2 4. miesta. Najúspešnejšou našou pretekárkou bola Radka Radiová, ktorá získala až dve (zlato a bronz). A tu sú komplet výsledky:

ZLATO STRIEBRO BRONZ
R.Radiová - kata dievčatá pokr. Bibka Hroncová - kumite dievčatá +35 kg P. Zeleňák - kumite chlapci -32 kg pokr.
R. Radiová - kumite dievčatá +35 kg pokr. K. Barkovský - kumite dorci -40 kg pokr. J. Kiss - kumite chlapci +32 kg pokr.
Beáta Hroncová - kumite dievčatá -35 kg zač. Š. Forrai - kumite dorci +60 kg pokr. J. Sedláček - kumite ml. ž. +40 kg zač.
M. Baňas - kumite chlapci -32 kg pokr.   D. Kissová - kumite ml. ž. +40 kg pokr.
     

    Aby sme nezabudli, na súťaži sa činil aj náš pán tréner Jožko Sedláček. Hanbu nám neurobil a hravo zvládol praktické skúšky z rozhodovania. Na záver súťaže mu skúšobná komisia udelila II. rozhodcovskú triedu. Gratulujeme pán tréner !!!


    Na Majstrovstvá SR dorastencov a juniorov síce postúpili naši štyria pretekári, ale nakoniec do Trenčína v sobotu 4.12.2008 docestovali iba J. Garbera, M. Mariščáková a Š. Forrai. V nustále sa zvyšujúcej konkurencii však nikto nezískal medailu a tak ešte vždy čakáme na nejaký ten vzácny kov z MSR .... :o(


    No a na záver roka 2008 prebehlo aj 3. kolo žiackej ligy v Humennom: Podvihorlatský pohár. Ako rozhodcovia sa ho s našou výpravou zúčastnili J. Sedláček a I. Bácskai, ako kaučovia J. Radi, O. Plencnerová a J. Evelley. Ako fanúšikovia: p. Baňas a  p. Hronec. No a kto vlastne súťažil a povyhrával nejakú tu medailičku? Takže:

ZLATO STRIEBRO BRONZ
N. Sejnová - kata st.žiačky zač. P. Dziak - kata st. žiaci pokr.  
Š. Forrai - kata kadeti pokr. J. Kiss - kumite chlapci pokr. +32 kg  
Béáta Hroncová - kumite dievčatá zač. -35 kg Bibiána Hroncová - kumite dievčatá zač. +35 kg  
D. Kissová - kumite ml. ž. +40 kg Š. Forrai - kumite kadeti pokr. +60 kg  
J. Sedláček - kumite ml. ž. zač. +40 kg    
M. Baňas - kumite chlapci pokr. -32 kg    
     

Ostatní (A. Redaj, J. Baločko a J. Sejna) bohužiaľ neuspeli - ale elán a odvaha im nechýbali. Veríme, že nabudúce budú mať viac toho povestného " športového šťastia ".


    Prvou súťažou v kalendárnom roku 2009 bol Memoriál M. Bozogáňa, ktorý sa uskutočnil v Košiciach na SOU železničnom v Košiciach za účasti 332 pretekárov z 34 domácich a zahraničných klubov. Vo veľkej konkurencii (Maďari a Slováci postavili na súťaž kompletnú reprezentáciu) naši neuspeli, ale aspoň okúsili na vlastnej koži veľkú medzinárodnú súťaž. Naše farby zastupovali: D. Kissová, D. Benko, P. Dziak, M. Baňas, J. Sedláček, Š. Forrai, a J. Garbera.


    Tradičný ples karatistov VÚKABU sa - ako ináč - konal v košickom GES Clube 17.1.2009. Pri tejto príležitosti boli vyhlásení aj najlepší pretekári jednotlivých klubov. Medzi nimi na našu veľkú radosť nechýbal ani náš Jano Garbera, ktorý si domov odniesol krásny (a hlavne veľký) zlatý pohár. Gratulujeme !


    Dňa 29.1.2009 sa uskutočnila prvá oficiálna návšteva prezidenta Slovenskej republiky p. Ivana Gašparoviča v Mestskej časti Košice - sídlisko Ťahanovce. Pri tejto príležitosti boli na stretnutie s prezidentom pozvaní aj zástupcovia nášho klubu. Za ŠŠK JUGO Košice sa stretnutia zúčastnila prezidentka klubu - p. Miroslava Bácskaiová.


    28.2. - 1.3.2009 sa v susednom Poľsku konal medzinárodný turnaj "HARASHUTO CUP" v rámci Stredoeurópskej ligy karate. Súťaže sa zúčastnili za náš klub ako rozhodca Ing. Imrich Bácskai a ako pretekár Dominik Benko. "Domino" mal síce vo svojej váhovej kategórii kumite smolu, keď prehral o tretie miesto, ale šťastena sa na neho usmiala v kategórii žiackych družstviev, keď ako člen družstva získal kov najcennejší - ZLATO !!! Je to doposiaľ najväčší úspech na medzinárodnom poli. Gratulujeme!!!


    Žiacka liga VÚKABU pokračovala svojim 4. kolom vo Vranove nad Topľou dňa 22.4.2009. Samozrejme, že sme sa ligy zúčastnili aj my. A veru bolo čo oslavovať! V celkovom hodnotení klubov sme o jednu priečku predbehli nášho najväčšieho rivala - KK UNION Košice! A teraz výsledky:

       
ZLATO STRIEBRO BRONZ ZEMIAKY
Natália Sejnová - kata st. ž. zač. Adam Redaj - chl. +30 kg zač. Šimon Forrai - kata kadeti pokr. Martin Baňas - kata ml. ž. zač.
Jakub Sedláček - ml. .ž +40 kg zač. Beáta Hroncová - dievč. +30 kg zač. Hroncová, Hroncová, Radiová - kata dr. Patrik Dziak - kata st. ž. pokr.
Dominika Kissová - ml. ž. +40 kg pokr. Martin Baňas - chl. +30 kg pokr. Peter Zeleňák - chl. +30 kg pokr. Zeleňák, Baňas, Redaj - kata dr.
Natália Sejnová - st. ž. +45 kg zač. Patrik Dziak - st. ž. -50 kg pokr. Radka Radiová - dievč. +30 kg pokr. Šimon Forrai - kadeti +55 kg
      Nika Konrádiová - kadetky +50 kg
      Zeleňák, Baňas, Redaj - kumite dr.
       

 


    Významným víkendom 27. - 29.3.2009 pre ďalšie fungovanie nášho klubu bol kurz trénerov 3. triedy, ktorého sa zúčastnili aj adepti z ŠŠK JUGO Košice: Ing. Jozef Radi, Martin Tresa a M. Mariščáková. Po dlhých hodinách vysedávania na prednáškach a preliatom pote na praktických cvičeniach všetci menovaní úspešne absolvovali záverečné skúšky a tak sa náš oddiel rozšírili kádrovo o troch nových trénerov. Gratulujeme.


    11.4.2009 sa uskutočnil 1. ročník Šarišského pohára v susednom Prešove. Bohužiaľ organizátor si zvolil pre svoju súťaž veľmi nešťastný termín - Veľkonočné sviatky. Napriek tomu sa jej naši dvaja "skalní" pretekári Jano Garbera a Dominik Benko zúčastnili sami. A čuduj sa svete, bez kontroly a podpory trénerov Jano zvíťazil vo svojej váhovke a Domino skončil tretí. Veríme, že podobných prekvapení sa naši tréneri dočkajú aj v budúcnosti :o)


    A veruže nečakali sme dlho. Jano Garbera sa 25.4.2009 po vlastnej línii vypravil do Galanty na Galantský pohár v karate. A znova bez podpory z kaučovskej stoličky získal striebornú medailu. Tento krát však kauč určite chýbal, pretože vo finále viedol 2:0, ale nakoniec podľahol súperovi 2:3. Napriek tomu si však svojim výkonom zapísal dva body do tabuľky bodovania o najúspešnejšieho pretekára sezóny.


    Konečne akcia podľa našich predstáv! Na Majstrovstvá VÚKABU detí a žiakov do Bardejova v sobotu 2.5.2009 tréneri vybavili autobus. Okrem samotných pretekárov (celkom 16) sa početnej výpravy (celkom 37) zúčastnili aj niektorí rodičia a starší cvičenci v úlohe kaučov. Samozrejme v úleho rozhodcu nesmeli chýbať ani pán tréner Bácskai, Sedláček a prvý krát na majstrovstvách aj Roman Šula. A skutočne, veď na ceste nazad sme si okrem zážitkov viezli domov aj 24 medialí, 9 istých postupových miest na Majstrovstvá Slovenska a osem postupujúcich: Radka Radiová (najúspešnejšia pretekárka JUGO tejto súťaže), Martin Baňas, Dominika Kissová, Jakub Baločko, Richard Jurko, Lukáš (Luky) Sabol, Patrik Dziak a Tomáš Marcinko. Škoda len, že minimálne dve až tri zlaté medaile nám unikli len o vlások a kvôli kontakom! Na toto si budeme musieť dávať väčší pozor na MSR !!! Všetkých medialistom gratulujeme a ďakujeme aj rodičom a "Sempaiom" za pomoc počas súťaže.

P. Zeleňák, J. Sedláček, M. Baňas - kata dr. ml. ž.

B. + B. Hroncové, R. Radiová - kata dr. ml. ž.

T. Marcinko, D. Benko, P. Dziak - kata dr. st. ž.

Martin Baňas - kumite chlapci +32 kg

Dominika Kissová - kumite ml. ž. +40 kg

   

Jakub Baločko - kumite chlapci -32 kg

Radka Radiová - kumite dievčatá +35 kg + kata dievčatá

Richard Jurko - kumite ml. ž. -30 kg

Lukáš Sabol - kumite st. ž. -40 kg

Patrik Dziak - kumite st. ž. -50 kg

Tomáš Marcinko - kumite st. ž. +50 kg

P. Zeleňák, J. Sedláček, M. Baňas - kumite dr. ml. ž.

T. Marcinko, D. Benko, P. Dziak - kumite dr. st. ž.

 


    Vrchol sezóny pre našich najmladších pretekárov (do 13 rokov) boli Majstrovstvá SR detí a žiakov, ktoré sa konali tradične na SOU železničnom v Košiciach. Postupujúcich sme mali dosť, a tak neostávalo nič - len veriť, že sa po dlhšom čase dočkáme medaile aj z tohto mládežníckeho podujatia. Škoda len, že z postupujúcich sa v deň konania nedostavili na prezentáciu Lukáš Sabol (pre vybitý zub) a Riško Jurko (???). Aj Jakub Baločko dobehol len na poslednú chvíľku, veď celý týždeň bol v Škole v prírode a tak vynechal dôležité tréningy pred súťažou. Podporiť mladých prišli aj mnohí rodičia a starší cvičenci a výsledok sa konečne dostavil. Dračica Radka Radiová vybojovala v kategórii kumite dievčat +35 kg bronzovú medailu a tak sme mohli v klube opäť raz oslavovať. Radka - ďakujeme!


    13.6.2009 sa už tradične konalo "páskovanie" (skúšky STV) na 2. - 1. kyu a majstrovské stupne vo VÚKABU. Tentokrát sme mali ozaj výrazné zastúpenie, veď uznajte sami, zúčastnili sa ho M. Mariščáková a R. Šula (obaja na 1. kyu) a M. Bácskaiová (na 2. DAN) s J. Sedláčekom (na 3. DAN). Aj v skúšobnej komisii sme mali zastúpenie - Senseia I. Bácskaiho. Našim adeptom priali všetky okolnosti, dokonca aj počasie, pretože nebolo tak horúco - vonku - dnu to však gradovalo a naši tréneri sa riadne potili pri technikách. Ale oplatilo sa, neostali sme v hanbe a všetci získali vyšší technický stupeň. Gratulujeme, aj keď sa to na farbách pri nástupe nejako nezobrazí :o)


    Pár dní na to, konkrétne 16.6. na ZŠ Tomášikova a 17.6. na ZŠ Juhosovanská prebehli skúšky technickej vyspelosti - po našom "Páskovanie" - na 9. - 3. kyu pre našich členov.  Skúšky na Tomášikovej viedli pani trénerka Bácskaiová (skúšobný komisár 2. triedy) a pán tréner Jožko Sedláček (skúšobný komisár 3. triedy). Na Juhoslovanskej zas Sensei Bácskai (skúšobný komisár 1.B triedy) s novopečeným Senseiom Jožkom Sedláčekom. Musíme pochváliť všetkých skúšaných, pretože sa snažili so všetkých síl a nikto sa neulieval. Skúšobná komisia teda nemala na výber a všetkým udelila vyšší technický stupeň. Za zmienku stojí fakt, že po dlhšom čase sa na páskovaní objavili aj tí skôr narodení (oteckovia) spolu so svojimi ratolesťami. Dúfajme, že im (alebo skôr ich deťom?) vydrží ...! Oss !!!


    Koniec sezóny sme zapečatili letným sústredením v Škole v prírode Kysak. Priestory nám už dôverne známe dostali nový šat - celá budova prešla kompletnou rekonštrukciou. Keďže do chatiek však nikto neinvestoval, rozhodli sme sa pre izby v budove. S počtom 32 účastníkov sme okrem celého prvého poschodia obsadili aj tri chatky (z toho jedna bola ako skladisko tréningového náradia a odmien). Na 25 cvičencov dozeralo 6 trénerov: M. Bácskaiová s manželom, J. Sedláček a J. Radi, M. Tresa a M. Mariščáková. Počasie na začiatku a na konci bolo vynikajúce a tak okrem dvojfázových tréningov sme využili k letnej príprave aj bazén. Samozrejme nechýbal ani tradičný Kysak Karate Cup, Mini olympiáda, futbalový či ping-pongový turnaj, ale aj akcie ako dopravná výchova pod vedením J. Radiho, či vedomostná súťaž "Riskuj", ktorú moderovala M. Mariščáková. Okrem hodnotenia podaných výkonov na vstupnom a výstupnom teste sa hodnotila aj čistota izieb. Ak si odmyslíme dážd, ktorý nám trošku skomplikoval podmienky na trénovanie v strede týždňa, trápili naše sústredenie aj žalúdočné problémy. Záver sústredenia patril rodičom a priateľom klubu, ktorí sa stretli posledný večer na GULÁŠ PÁRTY, kde si okrem opekania aj zasúťažili v kope na bránku a v kolkoch. Po 6-tich dňoch sme sa vrátili domov plní zážitkov a dúfajme, aj elánu do ďalších tréningov.


 

Rok: 
2008