2006 / 2007


Sezónu 2006 / 2007 rovnako ako minulý rok začal náš pretekár Julo Evelley, ktorý sa ako reprezentant zúčastnil medzinárodného turnaja BUDAPEST OPEN dňa 17.9.2006. Bohužiaľ aj tento rok sa mu smola lepila na päty a tak sme sa domov vrátili bez medaile.


     Tretí ročník turnaja mladých nádejných karatistov JUGO CUP 2006, ktorý sa konal 30.9.2006 ako inak - na ZŠ Juhoslovanská, sa niesol v znamení zmien. Na súťaž sme po prvý krát pozvali všetky oddiely z VÚKABU. Celého turnaja sa tak zúčastnilo 125 pretekárov z 11 klubov /z toho 5 mimokošických/. V tvrdej konkurencii sme obsadili celkové 5. miesto. Pohár pre najúspešnejší tím získal KK UNION Košice, druhú priečku obsadil KK Goju-kai Prešov, tretiu KK Katsudo Sabinov a povestnú zemiakovú medailu získal KK Kretovič Košice. Umiestnenie v prvej polovici nás síce teší, ale sklamanie bolo najmä v kategórii kata, kde sme ozaj nečakane získali len 1 medailu.  Článok z novín si môžete prečítať tu. No a tu sú naše sumárne výsledky:

   

2. miesto Molčan Martin Kumite ml. dorci -60 kg
2. miesto Mašlonková Katarína Kumite ml. dorky +50 kg
2. miesto Evelleyová Andrea Kumite ml. žiačky +40 kg
2. miesto Lengyelová Beáta Kumite st.žiačky -40 kg
2. miesto Dziak Patrik Kumite ml. žiaci -40 kg
     
3. miesto Longauerová Martina Kumite ml. žiačky +40 kg
3. miesto Čupka Tomáš KATA ml. dorci
3. miesto Žiga Mário Kumite ml. žiačky -40 kg
3. miesto Forriaová Zuzana Kumite ml. žiačky -40 kg

 


        Dňa 7.10.2006 sa konalo Valné zhromaždenie VÚKABU. Bolo výnimočné tým, že sa schvaľovali nové stanovy a nový Výkonný výbor. Ale nielen tým ...  Ing. Imricha Bácskaioho Valné zhromaždenie schválilo za člena Výkonného výboru a p. Bácskaiovú za skúšobného komisára II. triedy. Gratulujeme.


    14.10.2006 odišli naši dorastenci a juniori do Sabinova na 1. kolo Slovenského pohára. Malá výprava  zložená z J. Garberu, J. Evelleya, M. Mašlonkovej, M. Mariščákovej, M. Horníka a p. trénerky Bácskaiovej však doniesla cenné bodíky v podobe dvoch strieborných medailí zásluhou Jula a Mareka a štvrtých taktiež bodovaných miest ostatných pretekárov.


    Samozrejme, Slovenský zväz karate nezabudol ani na našich najmenších a tak 21. októbra sa v Prešove konalo 1. kolo Slovenského pohára žiakov. Tu sme však nezožali takú bohatú žatvu. Jediný čestný úspech pre naše farby vybojovala Dominika Kissová svojím tretím miestom v kumite. Asi musíme viac zabrať.


    27. 10. - 29. 10. 2006 sa prvý krát v histórii nášho klubu uskutočnilo sústredenie trénerov v prekrásnej lokalite neďaleko Košíc - na Sivci. Tohto špeciálneho sústredenia sa zúčastnili tréneri p. Bácskaiová, p. Forraiová, p. Silvášiová, p. Bácskai, p. Sedláček a p. Šula. Okrem nich sa tam objavili aj "nádejní" tréneri resp. asistenti J. Fedorová, M. Mariščáková, K. Mašlonková a J. Evelley. Okrem povinne absolvovaného školenia trénerov a cvičenia budú určite spomínať hlavne na "WELLNESS" - teda na relaxačno-oddychovú časť. No a keďže sa tam každému páčilo, veríme, že takéto sústredenie sa bude ešte opakovať.


    Majstrovstvá VÚKABU mladších a starších dorastencov a juniorov sa konalo v Košiciach na ZŠ Belehradská dňa 28.10.2006. Akurát v rovnakom termíne  ako naše trénerske sústredko. Neostávalo nič iné ako ho prerušiť a odskočiť si zasúťažiť naspäť do Košíc. Z 9 zúčastnených pretekárov si postupové pozície na Majstrovstvá Slovenska odniesli druhý  v kumite ml. dorcov -65 kg a štvrtý v kata Julo Evelley, druhý v kumite ml. dorcov -60 kg Martin Molčan, tretí v kumite juniorov +80 kg Marek Horník a štvrtí Martina Mariščáková /kumite st. dorky +57 kg/ a Katarína Mašlonková /kumite ml. dorky +60 kg/. Držíme Vám palce na MSR !!!


    Do Trenčína cestavala asi naša doteraz najmenšia výprava v zložení pán tréner "Jožko" Sedláček a pretekárka Katka Mašlonková. 25.11.2006 sa tam konalo 2. kolo Slovenského pohára ml. a st. dorastencov a juniorov. No a logicky vyplynulo, že: mali sme jedného pretekára, dvoch účastníkov a získali sme tretie miesto :-D. Gratulujeme. 


   Už tradične 6.12. k nám do oddielu zavítal Mikuláš s pomocníčkou - v podobe p. trénera Jožka Sedláčeka a p. trénerky Mirky Bácskaiovej, ktorí našim cvičencom doniesli za ich celoročné snaženie sladké horalky. Novinkou bol ale čert s blikajúcimi rohmi /p. tréner Bácskai/, ktorý tým "menej poslušným" neúprosne rozdávala drepy, sklápačky či seikeny.


    A prišiel deň "D" - 9. december 2006. Majstrovstvá Slovenska mladších, starších dorastencov a juniorov v Žiline. Naša sedemčlenná výprava v zložení: p. Bácskai - rozhodca, p. Sedláček -coach, a K. Mašlonková, M. Mariščáková, J. Evelley, M. Molčan a M. Horník - pretekári. V meste, kde po 16-tich rokoch na primátorskú stoličku dosadol nový človek sa nám však vôbec - ale vôbec nedarilo. Je síce pravda, že traja pretekári neboli zdravotne úplne fit, ale to na konečnom výsledku nič nemení. Znovu sa potvrdilo, že prípravu nesmieme podceniť. Konkurencia vo vyšších vekových kategóriách je už veľká, a nestačí cvičiť len na tréningu. Spiatočnú cestu nám aspoň spríjemňoval fakt, že sa blížia Vianoce a s tým aj prázdniny a kopec darčekov. Pri dosiahnutých výsledkoch však o sladkostiach by mali naši pretekári len snívať :-D


    V novom roku sme sa rozhodli pridať a tak sme na sobotu 13.1.2007 pripravili pre našich cvičencov seminár kumite pod vedením pána trénera Jožka. Dopadol výborne, prišli sme takmer všetci, a tak sa seminár určite zopakuje.


    Hneď ďalšiu sobotu 20.1.2007 sme zorganizovali aj seminár kata Geki sai Dai I., II., Saifa, Seipai a Seisan. Účasť bola opäť požehnaná a tak môžeme v krátkej dobe čakať druhé kolo.


    Aby sa nepovedalo, že naši cvičenci zaspali na vavrínoch, rozhodli sa naši skúšobní komisári ich poriadne vyskúšať. A tak sa 24.1.2007 v telocvični stretli okrem našich začiatočníkov aj adepti na "farebnejšie" kyu. Po dvoch hodinách úporného snaženia sa, cvičenia a potenia na kondičke, si každý z prítomných, musíme povedať že  zaslúžene, zajtra zaviaže na tréning už "nový" opasok.


    Veľkou poctou a zároveň aj ocenením pre náš klub a najmä pre nášho Jula Evelleya bola sobota 27.1.2007. V tento deň Východoslovenská únia karate a bojových umení na svojom, už v poradí 3. výročnom plese, vyhlasovala najlepších pretekárov VÚKABU v roku 2006. Jeden z krásnych strieborných pohárov si domov odniesol aj náš "Julo". Hrdí tréneri so svojimi partnermi potom ostali "plesať" až do neskorého rána :-D Článok z novín nájdete tu.


    22.2.2007 v košickej Steel aréne mali vystúpenie japonskí virtuózi - bubeníci " Yamato ". Tohto nevídaného koncertu sa okrem trénerov Bácskaiových zúčastnil aj J. Evelley. Zážitok to bol veru nesmierny. Niečo podobné tak skoro v Košiciach nebude.


    24.2.2007 sme sa vybrali na 2. kolo SP žiakov do PKO v Bratislave. Celkovo 4 pretekári (Dominika Kissová, Dominik Benko, Patrik Dziak a Lukáš Sabol), 1 coach (Jozef Sedláček), 1 rodič (Jozef Benko) a 1 rozhodca (Imrich Bácskai). V súťaži kata sa nám nedarilo, nepostúpili sme ani do repasáže, zato však pri kumite nadišiel náš čas. Dominika (kumite +40 kg) a Lukáš (kumite -30 kg) získali bronz, Dominik zemiakovú medailu no a Patrik sa nám bohužiaľ  vykontaktoval. No cenné body do celkového hodnotenia pre postup na MSR sme nazbierali a cestou domov preto vládla v autobuse dobrá nálada. Navyše, naši reprezentanti ešte nikdy predtým neboli v hlavnom meste a tak sa to cestou fotilo a filmovalo ...


    Konečne nemusíme nikde cestovať. Náš "konkurenčný" klub na sídlisku - KK UNION Košice usporiadal 3. marca 2007 majstrovstvá kraja VÚKABU seniorov. Náš klub už vyslal 4 pretekárov a na radosť trénerov aj ich samotných si všetci vybojovali postup na Majstrovstvá Slovenska. A výsledky? J. Ševčík 2.m. kumite -60 kg, M. Mariščáková 4.m. kata, L. Merényiová 3.m. kumite -60 kg, M. Horník 4.m. kumite +80 kg. Škoda len, že sa na súťaži zúčastnilo veľmi málo pretekárov, úbytok seniorov je už niekoľko rokov zreteľne vidieť. :-(


    24.3.2007 sa v Sabinove stretli dospelí, aby si to vytmavili ... teda inak povedané ... na Majstrovstvách Slovenska seniorov. Naše farby hájili Martina Mariščáková v kata a Marek Horník a Jakub Ševčík v kumite. No a na naše veľké prekvapenie, práve Jakub získal bronz v kategórii do 65 kg. A čo vlastne bolo na tom také prekvapujúce? No to, že z celej VÚKABU sa na medailových pozíciách umiestnili len pretekári z UNION-u a náš Jakub! Celkovo vzaté, len Ťahanovčania !!!


    Ako keby toho cestovania nebolo dosť, 31. marca sme sa vypravili spoločne autobusom s "Unionistami" a "Kretovičovcami" do Trnavy, kde SZK usporiadalo 3. kolo slovenského pohára žiakov. Naša výprava bola zvláštna tým, že na každého pretekára pripadal jeden coach :o) Konkrétne? Tak po poriadku. Pretekári: Dominika Kissová, Patrik Dziak, Lukáš Sabol, Tomáš Marcinko a Dominik Benko. Coachs: Bácskaiová, Sedláček, Šula, Mašlonková, Bácskai (ako rozhodca). Našich mladých musíme na tomto mieste pochváliť, hlavne v kumite si počínali výborne, je vidieť, že skúsenosti sú skúsenosti. Športové šťastie však mali len L. Sabol (2. miesto ml.ž. -35 kg) a D. Benko (3. miesto ml.ž. +40 kg). Všetci ostatní budú musieť zabojovať na krajských majstrovstvách v Bardejove.


    Ani sme sa nenazdali, a už sme 21.4.2007 ráno o 7:00 hod. nastupovali do autobusu - smer Majstrovstvá kraja v Bardejove. Vo výprave už tradične nechýbali aj rodičia a naši starší cvičenci - ako morálna opora pretekárov. Dobrá nálada cestou tam sa vystupňovala na ceste späť. Nečudo, stačí sa pozrieť na výsledky:

   

Dominik BENKO

Patrik DZIAK

Zuzana FORRIAOVÁ

Dominika KISSOVÁ

   
   

Šimon FORRAI

Tomáš MARCINKO

Martina SZCZUREKOVÁ

Lukáš SABOL

   

Ale aj tí ostatní (Matej Danko, Martinka Longauerová a Dominik Bodnár) nás veľmi potešili. Ukázali, že sa neboja a vyhrali aspoň jeden zápas. Ďalej však už chýbali skúsenosti zo súťaží ... Poďakovanie patrí aj coachom - p. Bácskaiovej, p. Forraiovej, M. Mariščákovej, M. Horníkovi a aj rodičom - p. Sabolovej, p. Vozárovej, p. Bodnárovej, p. Benkovi a p. Dankovi. Teda máme 8 postupujúcich na MSR, ktoré budú onedlho u nás doma v Košiciach.


    Veľkého ocenenia sa dostalo celému slovenskému karate, keď sa v Bratislave v hale NTC uskutočnili MAJSTROVSTVÁ EURÓPY v dňoch 4. - 6. mája 2007. Naši reprezentanti nesklamali a so ziskom jednej zlatej, dvoch strieborných a dvoch bronzových medailí patrili určite medzi 10 najúspešnejších z 42 zúčastnených krajín. Okrem nich nás potešila aj správa, že na medzinárodných rozhodcovských skúškach uspel popri ďalších dvoch slovenských kandidátoch aj náš riaditeľ klubu Ing. Imrich Bácskai, ktorý získal licenciu EKF (Sudca B). Gratulujeme! Na ME sa prišli pozrieť samozrejme aj naši tréneri -  Mirka, Jožko a Roman, pre ktorých to bola nezabudnuteľná skúsenosť a domov si určite priniesli veľa inšpirujúcich námetov.


    Pre upresnenie ... z 50 zúčastnených krajín sa Slovensko umiestnilo na krásnom 5 mieste !!! GRATULUJEME !!! Je to doposiaľ najväčší úspech slovenského karate.


    A je tu veľký deň. Majstrovstvá Slovenska žiakov - Košice 12.5.2007. So šťastím postúpili na tieto majstrovstvá okrem medialistov z majstrovstiev kraja aj M. Szscureková, M. Longauerová a M. Danko (vďaka postupujúcim pretekárom VÚKABU zo Slovenského pohára). Spolu až 10 pretekárov. Bohužiaľ, všetci si vybrali deň športovej smoly akurát dnes. Maťka Szczureková dokonca sa ani nezúčastnila. Šancu na medaile mali na dosah ruky akurát len Lukáš Sabol a Zuzka Forriaová, ale prehrali aj boj o bronz. Nevešajme však hlavu, o 2 týždne je tu Gishin Cup a tam sa nám určite bude dariť viac.


    Všetkým známy medzinárodný turnaj GISHIN CUP sa opätovne konal v "koniarni" 26.5.2007. Z nášho klubu sme vyslali tam všetkých, čo mali zdravé ruky a nohy. A vyplatilo sa. Veď z 18-tich pretekárov si medaile vybojovalo 9 (viď tabuľka). Škoda len, že sa im nepodarilo pozbierať kov najcennejší - zlato. Napriek tomu tréneri boli s celkovým výkonom spokojní - žatva bola dobrá - ale ešte vždy je čo zlepšovať. Záverom musíme spomenúť, že sa konečne pretekári pochlapili a počas celej súťaže povzbudzovali jeden druhého, čo sa páčilo aj coachom z iných družstiev. Možno aj to prispelo k zisku niektorých medailí. JUGO - do toho!

     
2. miesto Dominik BENKO ml. žiaci +40 kg
Július EVELLEY kumite ml. dorci -65 kg
     
     
     
3. miesto Dominika KISSOVÁ kata dievčatá
Lukáš SABOL ml. žiaci -30 kg
Peter STUCHLÝ ml. dorci -45 kg
Martina MARIŠČÁKOVÁ st. dorky +60 kg
Katarína MAŠLONKOVÁ ml. dorky +60 kg
Marek HORNÍK juniori +80 kg
Július EVELLEY kata ml. dorci
     

    9.6.2007 sa už tradične uskutočnilo na našej škole  " páskovanie " teda pardón ... skúšky technickej vyspelosti na 2. - 1. kyu a majstrovské stupne - Dany. Za náš klub sa ho zúčastnil pán tréner Bácskai, ktorý sa síce v prvej časti (skúšky na hnedé pásy) objavil ako člen skúšobnej komisie, ale potom "prešiel na druhý breh" a zaradil sa medzi ašpirantov na čierne pásy spolu s ďalšími adeptmi. Skúšobná komisia v zložení: p. Valenta - 6. Dan, p. Konrád - 7. Dan, p. Sarka a p. Kretovič - 5. Dan nasadila už pri žiackych stupňoch latku hodne vysoko a aj v druhej časti nič neubrala. Náš pán tréner po trojhodinovom skúšaní to celé úspešne zvládol a na záver mu skúšobná komisia udelila 4. DAN. Oss.....


    Hneď v pondelok 11.6.2007 sa do čela skúšobnej komisie v našom oddielovom "páskovaní" postavil novopečený 4. DAN - Sensei Bácskai a spolu s p. Bácskaiovou a p. Sedláčkom prevetrali našich členov - a to poriadne ... od 16:30 až do 20:30 hod. Zo všetkých zúčastnených skúškou neprešli len dvaja a tak sa to na nástupe určite prejaví vo farbách opaskov :o) Všetkým tým, ktorí uspeli gratulujeme a hlavne našim najmenším, ktorí zvládli ten stres a trému a tak si už môžu (teda asi mamky) našiť jeden žltý konček.


    Posledná súťaž tejto súťažnej sezóny sa konala v Bratislave, kde sa na Európskom pohári mládeže zišlo 90 klubov z 10-tich krajín (aj z USA) - celkovo 468 pretekárov - aby si zmerali sily. Nás reprezentovali len tí, ktorí mali šancu stať sa najúspešnejším tohtosezónnym klubovým pretekárom: Domonika Kissová, Július Evelley, Patrik Dzaik, Dominik Benko a Lukáš Sabol. A veruže sme boli úspešní, keď dvaja poslední menovaní získali broznové medaile v kumite (L.S. -30 kg a D.B. +40 kg). No, už sa nestratíme ani v takejto veľkej konkurencii. Ostáva veriť, že na letnom sústredení sa zúčastnia práve tí naj - naj a v septembri pôjdu do Budapešti zopakovať svoj bratislavský úspech.


    25.6.2007 sa konala členská schôdza ŠŠK JUGO Košice, na ktorej sa zúčastnilo vyše 50 členov vrátane funkcionárov. A oplatilo sa. Každý z prítomných dostal hneď pri prezentácii jedno lízatko! ;o) Riaditeľ - Ing. Imrich Bácskai - zhrnul výsledky uplynulej sezóny, spolu s trénermi odovzdal diplomy a ďakovné listy pretekárom, začiatočníkom a rodičom za ich pomoc pri rozvoji klubu. Krásne zlaté poháre si odniesli: za najúspešnejšieho pretekára Julo Evelley, za najúspešnejšiu pretekárku Športovej triedy Katka Mašlonková, a do TOP 5 - ky sa ešte dostali aj Luky Sabol, Domino Benko, Dominika Kissová a Marek Horník. Špeciálny diplom naši tréneri udelili rodine Radiovej (Radke, peťovi, Maťovi a ockovi Jožkovi) pod názvom " JUGO FAMÍLIA ". Na záver riaditeľ klubu vyzval všetkých, aby sa zúčastnili letného sústredenia v ŠvP Kysak. Týmto sa pomaly - ale isto ukončila sezóna a čaká nás príjemný oddych ... alebo žeby naši tréneri vymysleli aj počas prázdnin nejaké tie kondičné tréningy ?!? Nechajme sa prekvapiť, veď na "webe" nájdeme všetko :o)


    Takmer uniklo našej pozornosti ... dve akcie na ktorých sa zúčastnili len 2 + 2 členovia klubu: 6. stretnutie rodičov a priateľov KK UNION, kam boli pozvaní pán tréner Bácskai s pani trénerkou Bácskaiovou a kde náš Sensei odovzdal Senseiovi Bozogáňovi Pohár priateľstva a vyhlásenie najúspešnejších pretekárov MČ - sídlisko Ťahanovce, na ktorom boli náš Jakub Ševčík (tretí na MSR Seniorov) a Lukáš Sabol (2. miesto v SP žiakov). Ďakujeme im za skvelú reprezentáciu nášho klubu!


    No a už naozaj na záver ... v dňoch 4.7. - 9.7.2007 sa náš Sensei (Bácskai) zúčastnil Akademických Majstrovstiev Európy v Podgorici (Monte Negro) spolu so slovenskou výpravou ako rozhodca. A neviedol si zle, veď posúďte sami, čo o ňom napísali naši bratia Česi na internetovej stránke www.karate-info.cz:

" Jeho kata Kanku Dai se mi zdála výrazně lepší než soupeřův Jion, nicméně rozhodčí na panelu byli jiného mínění a k mému překvapení Jindra prohrál (1:4, hlas dal Jindrovi nebojácný slovenský rozhodčí). "


    Akoby to ešte nebolo dosť. Už zvyčajne sme záver sezóny ukončili letným sústredením v ŠvP Kysak. Pod vedením trénerov M. Bácskaiovej, J. Sedláčeka a I. Bácskaiho sa našich 17 členov venovalo karate, karate a ešte karate. Čiže 3x denne (vždy po jedle :o) tréning, 2x bazén a večer futbal, pig pong, miniolympiáda a to najzaujímavejšie = Mister K. ... teda Mister Kysak, ktorým sa na základe rozhodnutia ženskej poroty stal Julo Evelley ;-D Nemožeme však opomenúť ani SUMMER JUGO CUP, táborovú poštu a hlavne Nočnú hru - "Hľadá sa poklad". Aby toho nebolo málo, prišli nás pozrieť aj policajti so sirénami, ktorí svojím pompéznym príchodom vystrašili celý maďarský tábor ;o) Bude veru na čo spomínať ... ale už sa tešíme na novú jubilejnú "5" sezónu a sme odhodlaní ju osláviť ako sa patrí!


    Na záver chcú tréneri vyjadriť svoje poďakovanie a milé prekvapenie zo strany rodiny Benkových vo forme klubovej vlajky, ktorá bola vyvesená na čestnom mieste - chatke trénerov - počas celého letného sústredenia. Vrelá vďaka ... a Športu zdar !!!


 

Rok: 
2006