2004 / 2005


    A je tu zase začiatok školského roka :-( Pre iných plný starostí, učenia ... ale pre nás plný perspektív a nových cieľov, ktoré sme si predsavzali. A hneď na začiatok niečo nové: otvárame ďalšie priestory pre začiatočníkov na ZŠ Krosnianska 2 na Furči. Snáď sa nám podarí to celé s dvoma nábormi ukočírovať. Uvidíme!


     Dňa 18.9.2004 sa v starej športovej hale uskutočnil už nám známi turnaj GISHIN CUP 2004, na ktorý sme vyslali aj našich pretekárov. Z 12 zúčastnených sa na medailových pozíciách umiestnili J. Evelley a Š. Papp - 2. miesto a bratia T. a M. Lehoczký - 3. miesto ... všetci v kategórii kumite. Na turnaj prišli aj družstvá z Poľska, Maďarska, a Srbska. Sme radi, že sme sa v medzinárodnej konkurencii nestratili.


    Sobota 9.10.2004 patrila mladým košických karatistom, ktorí si prišli zmerať svoje sily na turnaj, ktorý zorganizoval náš klub. Bol to prvý pokus skúsiť sa zapísať do povedomia hnutia karate a založiť peknú tradíciu pre začínajúcich karatistov. Riaditeľom súťaže bol Ing. Imrich Bácskai, ktorý pozval k nám na Ťahanovce všetky košické družstvá, kvalifikovaných rozhodcov, a v neposlednom rade aj starostu MČ Ťahanovce - p. JUDr.  Cyrila Betuša. Vo veľkej konkurencii 7 zúčastnených družstiev a takmer 130-tich pretekárov sa náš klub umiestnil na krásnom 3. mieste, čo skutočne nikto z trénerov nečakal. Zaslúžili sa o to veľkým dielom aj cvičenci zo športových tried, ktorí si najmä v dorasteneckých kategóriách viedli výborne. Takže môžeme iba konštatovať, že turnaj dopadol po každej /organizačnej či športovej/ stránke na jednotku. Ostáva len veriť, že JUGO CUP, ako sme si ho symbolicky nazvali, sa stane tradíciou a nájde si svoje stále miesto v termínov kalendári košických klubov. Na záver uvádzame našich medailistov, z ktorých niektorí "uchmatli" konkurencii aj dve medaile naraz:

1. miesto Tóthová Viera KATA ml. dorastenky
1. miesto Evelley Július KATA st. žiaci
1. miesto Papp Štefan Kumite ml. dorci -50 kg
     
2. miesto Velk Marek KATA ml. dorastenci
2. miesto Giba Ján KATA ml. žiaci
2. miesto Ragáli Lukáš KATA st. žiaci
2. miesto Fedorová Janka KATA ml. dorastenky
2. miesto Evelleyová Andrea Kumite ml. žiačky -40 kg
2. miesto Lehoczký Tomáš Kumite ml. dorci +60 kg
     
3. miesto Janok Tomáš KATA ml. dorastenci
3. miesto Forrai Lukáš KATA ml. dorastenci
3. miesto Forrai Lukáš Kumite ml. dorci +60 kg
3. miesto Forraiová Zuzana KATA dievčatá
3. miesto Mariščáková Martina KATA ml. dorastenky
3. miesto Mariščáková Martina Kumite ml. dorky +50 kg
3. miesto Velk Marek Kumite ml. dorci -60 kg
3. miesto Molčanová Lenka Kumite ml. žiačky
3. miesto Garbera Ján Kumite st. žiaci -50 kg
3. miesto Giba Ján Kumite ml. žiaci +40 kg

 

    V denníku Korzár dokonca vyšiel článok o našej súťaži. ktorý si môžete stiahnuť tu.


    1. kolo Slovenského pohára žiakov a mladších dorastencov sa uskutočnil v sobotu 23.10.2004 u nás v Košiciach - ako obvykle - na SOU železničnom, takže naši tréneri vybrali rozšírený reprezentačný káder, aby si aj tí menej skúsení "prišli na svoje". Je len poľutovania hodné, že k nám do Košíc neprišlo na toto kolo viacero klubov zo "západu" čo sa týka aj rozhodcov, čo bolo trošku na škodu kvality, veď niektorí naši / Mariščáková, Molčan, Garbera / možno aj kvôli tomu skončili so zemiakovými medailami. Avšak znovu sa potvrdilo, že máme nastúpený správny smer, keď J. Evelley získal bronz a na milé prekvapenie nás všetkých - Janko Giba - striebro v kumite.


    Prvýkrát sme našich pretekárov ostaršovali - veď aj bolo prečo! 6.11.2004 sa u nás na sídlisku konali Majstrovstvá VÚKABU starších dorastencov a juniorov, a my sme skúsili športové šťastie s naším " tímom ": Števo Papp a Marek Velk. Bohužiaľ, Mišo Lehoczký ochorel a "Luky" Forrai sa nedostavil " z neznámych príčin ". Aj tak sme mali 50% úspešnosť, keď Števo získal bronz a tým aj postupovú pozíciu na Majstrovstvá Slovenska! Zvyšok bude musieť skúšať šťastie na Slovenskom pohári vo Zvolene o týždeň - veď uvidíme, či nebude škoda toho domáceho prostredia :-(


    A veruže bola to škoda, lebo vo Zvolene sa naši traja mušketieri: M. + T. Lehoczký a T. Béreš bohvieako nepredviedli / i keď ako ospravedlnenie im môže byť to, že sa v novej vekovej kategórii stretli najmä s reprezentantmi SR /. Zato však môžeme pochváliť nášho trénera p. Bácskaiho, ktorý si na tejto súťaži obhájil praktické skúšky na rozhodcu I. triedy a zároveň bol navrhnutý ako kandidát na medzinárodného rozhodcu.


    Na záver roka už len jedna novinka ... celokrajské páskovanie VUKABU na 2. - 1. kyu a 1. - 3. DAN sa uskutoční 18.12.2004 NETRADIČNE na našej škole.

    Ako sme práve spomenuli, páskovanie VÚKABU sa uskutočnilo u nás a po organizačnej aj technickej stránke dopadlo na výbornú. Nedá sa nespomenúť fakt, že náš pán tréner "Jožko" /Sedláček/ sa ho zúčastnil a ašpiroval na 2. DAN. A predviedol sa ozaj ako sa na "starého" karatistu patrí - bez zaváhania skúšky zvládol - aj keď vraj mal predtým trému, ale to počas cvičenia nebolo vôbec vidieť - a skúšobná komisia v zložení: p. Valenta - 5.DAN, p. Konrád - 6. DAN, p. Trcka - 4. DAN, p. Lenorovič - 3. DAN a p. Bozogáň - 3. DAN doslova nemala inú možnosť ako mu udeliť slávnostne nový STV. A tak má náš "Jožko" ešte tmavší čierny opasok :-D) GRATULUJEME !!!


 *** PF 2005 ***

    Rok 2005 začal náš klub vcelku úspešne. Na tradičnej košickej súťaži určenej pre začínajúcich karatistov TANDEN CUP, sa naša výprava 17 pretekárov nestratila. So ziskom 11 medailí sme obsadili v celkovom hodnotení 4. miesto zo 7. zúčastnených klubov. A tu už sú naši medailisti:

         
  Peter PINKA   2. miesto kata ml.ž.  
  Ján GIBA   3. miesto kata  
      2. miesto kumite ml.ž. +40 kg  
  Dominika KISSOVÁ   2. miesto kumite dievčatá  
  Július EVELLEY   1. miesto kata st. žiaci  
      1. miesto kumite st. žiaci -50 kg  
  Dominik BENKO   3. miesto kumite chlapci  
  Lenka MOLĆANOVÁ   2. miesto kumite ml.ž. -35 kg  
  Ján GARBERA   2. miesto kumite st.ž. -50 kg  
  Katarína MAŠLONKOVÁ   2. miesto kumite st.ž. +50 kg  
  Mária SIDORJAKOVÁ   1. miesto kumite st.ž. +50 kg  
         

 


    V polovici januára 2005 sa opäť v našom oddiely skúšalo. Tento krát si skúšobná komisia v zložení Ing. Bácskai, p. Bácskaiová a p. Sedláček zobrala na paškál len začiatočníkov. Musíme tu všetkých cvičencov /cca 30/ pochváliť, lebo všetci obstáli a samozrejme spáskovali.


    19.2.2005 sa vo Vrábloch uskutočnilo 2. kolo Slovenského pohára mládeže. Naša výprava v zložení Evelley, Papp, Ševčík, Giba, Garbera a Molčan však mali kritický deň :-(  "Najúspešnejším" členom výpravy sa nakoniec stal števo Papp. ktorý vôbec nenastúpil a tak ako jediný neprehral ani jeden zápas. Ale teraz vážne ... musíme sa zlepšiť, ak chceme obhájiť minuloročné zlato !!!


    A zase súťaž - tentokrát v Michalovciach. To je hrozné...samá drina pre tých pár sekúnd na stupňoch víťazov :-D No aj teraz sa nám podarilo získať aspoň 3 strieborné medaile: Z. Forraiová /kata dievčatá/, J. Ševčík /kata ml. dorci/ a š. Papp /kumite ml. dorci -50 kg/. Z celkového počtu 14 pretekárov to však nie je bohvie čo. No svoje urobila aj veľmi slabá organizácia a možno trochu rozhodcovia, ale najskôr musíme začať každý u seba! Čo sa týka výpravy, tá bola vydarená, autobus spoločne s rodičmi plný dobrej nálady na spiatočnej ceste je tak trochu zadosťučinením.


    Slovenský pohár - posledné 3. kolo sa konalo u nás na Východe - v Prešove. Tréneri nominovali 9-tich pretekárov /D. Benko, M. Mariščáková, J. Fedorová, J. Ševčík, L. Ragáli, J. Garbera, I. a J. Gibovci a J. Evelley/, ktorí mali šancu uspieť aj na MSR /v prípade, že si vybojujú postup/. Potešil nás Julo Evelley a Martina Mariščáková, obaja obsadili druhú priečku v kumite a tým aj pravdepodobne získali postup na MSR. Veľa našich sa však zastavilo tesne pred medailovými pozíciami, keď v repasáži štyria prehrali o nejaký ten bodík práve v boji o bronz. Proste kondička musí byť - jeden zápas vyhrať zďaleka nestačí. Hold musia zabojovať naplno na blížiacich sa majstrovstvách kraja.


    Úspechom pre náš klub bola pozvánka na reprezentačné sústredenie kumite, ktoré sa konalo v Košiciach 9.4.2005,  pre J. Gibu a J. Evelleya. Bohužial, Julo bol na antibiotikách a tak sa sústredenia zúčastnil aktívne len Janko, Julo aspoň ako divák.


    Konečne niečo nové. V dňoch 16. - 17.4.2005 sa v Košiciach uskutočnil seminár SHITO RYU s medzinárodným inštruktorom karate Miriom Manninim 7. DAN, ktorého sa zúčastnil okrem trénerov /Bácskaiová, Bácskai,/Sedláček/ aj J. Evelley. Seminár bol na veľmi vysokej úrovni, veď p. Mannini má za sebou vynikajúce výsledky z MS a ME a pre nás to bol ako injekcia do ďalšej trénerskej práce.


    Veľká výprava pretekárov, rodičov a priateľov ŠŠK sa 24.4.2005 vybrala spoločne autobusom do Bardejova, aby si náš klub vybojoval postupové miesta /účasť/ na MSR. A veru cesta stála za to. Veď 7 medailí v poradí: zlato - M. Mariščáková, striebro - V. Ignáczová, a bronz - Š. Papp, J. Evelley, L. Ragáli, M. Žiga, Z. Forrraiová sú pekný výsledok. Ale to najťažšie nás len čaká ... MSR v Košiciach o dva týždne. Držme si palce :-D


    A je to za nami. Majstovstvá SR mládeže sa uskutočnili 14.5.2005 na SOU železničnom u nás v Košiciach. Z 11 pretekárov sa dostavili: Z. Forraiová, J. Evelley, J. Ševčík, J. Fedorová, M. Mariščáková, L. Ragáli a š. Papp. Veľkým sklamaním bola neúčasť J. a I. Gibových, V. Ignáczovej a M. Žigu. Súťaž bola zorganizovaná na vynikajúcej úrovni, aj ceny zodpovedali tomuto podujatiu. škoda len, že žiaden z pohárov a medailí neputoval nakoniec aj k nám do oddielu :-( Za slovo stojí  hádam len 4. miesto J. Evelleya a M. Mariščákovej. A práve preto počas prázdnin musia naši pretekári ešte viac makať a ďalšiu sezónu naštartovať vo väčšom tempe a bojovom nasadení ...


    No a na záver sezóny prišlo veľké skúšanie. Každý cvičil a nekecal, potil sa a konečne sa to trošku začalo podobať na tie časy, keď ešte naši páni tréneri mali " len " biele opasky. Skúšok 13.6. a 15.6.2005 sa zúčastnilo dokopy takmer 40 detí  apodali ozaj dobré výkony. Takže v septembri /niektorí už na sústredení/ sa sfarbia do nových farieb - ako chameleóni :-D


 

Rok: 
2004